Hur industriella fröoljor gör oss sjuka

Experter har presenterat flera orsaker som möjliga förklaringar till de snabbt stigande frekvenserna av kroniska sjukdomar i industrialiserade länder, inklusive socker och mättat fett. Men en vanlig mat som finns i dieter för miljoner människor har fått förvånansvärt lite uppmärksamhet — industriella fröoljor.

Industriella fröoljor har ingen plats i en hälsosam kost.

Vad är industriella fröoljor?
Hur tillverkas industriella fröoljor?

Från giftigt avfall till ”hjärtfriskt”: historien om fröoljor
Sex anledningar till att industriella fröoljor är fruktansvärda för din hälsa
Hur så kallade ”friska” fröoljor gör oss sjuka
Hur man undviker industriella fröoljor
När det kommer till Omega-6 är kvalitet viktigt
Sex fetter du borde laga mat med

I motsats till vad vi har fått höra, är industriella fröoljor som sojaböns-, raps- och majsoljor inte ”hjärthälsosamma” eller på annat sätt fördelaktiga för våra kroppar och hjärnor; faktiskt mycket forskning tyder på att dessa oljor gör oss sjuka. Läs vidare för att lära dig om den industriella fröoljeindustrins historia, de negativa hälsoeffekterna av att konsumera dessa oljor och vilka dietfetter du bör äta istället.

Vad är industriella fröoljor?

Till skillnad från traditionella fetter som olivolja, kokosolja, smör, ghee och ister, är industriella fröoljor ett mycket nytt tillskott till den mänskliga kosten.

Faktum är att industriella fröoljor, de högt bearbetade oljorna som utvinns från sojabönor, majs, raps (källan till rapsolja), bomullsfrö och safflorfrön, introducerades först i den amerikanska kosten i början av 1900-talet. Hur kom då dessa oljor att inta en så inflytelserik position inte bara i den amerikanska standarddieten utan i ”västerniserade” dieter runt om i världen? Historien är verkligen märklig.

Industriella fröoljor användes ursprungligen i tvåltillverkningsprocessen. Så hur hamnade dessa industriella biprodukter på våra tallrikar?

På 1870-talet beslöt Cincinnati’s två tvålmakare – William Procter och James Gamble – att inleda affärer tillsammans. Medan tvål historiskt sett hade tillverkats av utsmält fläskfett, var Procter och Gamble ett innovativt par och bestämde sig för att skapa en ny typ av tvål från vegetabiliska oljor. Ungefär samtidigt upptäcktes olja i Pennsylvania; den trängde snabbt undan bomullsfröolja, som länge använts för belysning, som bränslekälla.

Bomullsfröolja överlämnades till statusen ”giftigt avfall” tills det företagsamma Procter & Gamble insåg att all den oönskade bomullsfröoljan kunde användas för att producera tvål. Men det fanns ett annat plus som tilltalade deras affärskänslighet: oljan kunde förändras kemiskt via en process som kallas ”hydrering” för att förvandla den till ett fast matfett som liknade ister. Det var så en olja som tidigare klassificerades som ”giftigt avfall” blev en integrerad del av den amerikanska kosten när Crisco introducerades på marknaden i början av 1900-talet.

Snart följde andra vegetabiliska oljor. Sojabönor introducerades till USA på 1930-talet och på 1950-talet hade det blivit den mest populära vegetabiliska oljan i landet. Canola-, majs- och saffloroljor följde strax efter det. Den låga kostnaden för dessa matoljor, i kombination med strategisk marknadsföring från oljetillverkarnas sida, gjorde dem enormt populära i amerikanska kök även om användningen av dem saknade motstycke i mänsklighetens historia.

Läs originaltexten här: https://chriskresser.com/how-industrial-seed-oils-are-making-us-sick/

Bona valetudo melior est quam maximae divitiae

En kommentar på “Hur industriella fröoljor gör oss sjuka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s