Sjuksköterskorna saknar viktig träning

Sofia Johansson och Sandra Andersson studerar till sjuksköterskor på högskolan i Halmstad. Efter årsskiftet är de färdiga och redo för arbetslivet. (Bild: Jari Väitalo)

Nyutbildade sjuksköterskor saknar viktig träning i hur man ska agera i de mesta akuta situationerna, vilket kan påverka patientsäkerheten negativt. Det konstaterar två sjuksköterskestudenter på Högskolan i Halmstad i sitt examensarbete.

Sandra Andersson från Halmstad och Sofia Johansson från Hyltebruk är när terminen slutar färdigutbildade sjuksköterskor. Inför examen har de skrivit en kandidatuppsats om hur sjuksköterskors kompetens påverkar patientsäkerheten, något som facktidningen Vårdfokus uppmärksammat.

I sin uppsats konstaterar studenterna att nyutbildade sjuksköterskor har kunskap och kompetens, men att de saknar praktisk erfarenhet för att tillämpa färdigheterna. De känner själva igen sig från praktiken under utbildningen.

– Jag känner igen mig både utifrån mina egna erfarenheter och vad vi läst när vi skrev uppsatsen. Hade vi fått önska hade vi velat ha mer praktik och mer simuleringsövningar, för det är där du lär dig så himla mycket, säger Sandra Andersson.

– Vårt yrke är så praktiskt. Jag förstår att det behövs en teoretisk del i det också men det är konstigt att det praktiska inte är en större del av utbildningen, fyller Sofia Johansson i.

I de vetenskapliga artiklar som ligger till grund för studenternas uppsats framgår det att erfarenhet är en av sjuksköterskans viktigaste egenskaper, något som en nyutexaminerad sjuksköterska omöjligt kan ha och som kan leda till att man tvivlar på sig själv.

– Man behöver ha bra kännedom om sin egen förmåga och acceptera att man inte kan göra något annat än be om hjälp. Många kanske känner att de måste klara av det själv, där kan det brista, säger Sofia Johansson.

– Det är värre att inte fråga om man är osäker på något. Det kan äventyra patientsäkerheten att låtsas som att man kan något man inte kan, konstaterar Sandra Andersson.

”För en nyutbildad sjuksköterska blir det en chock att komma ut i situationer som de inte upplevt tidigare vilket resulterar i att de ifrågasätter sin egen förmåga och har ett bristande självförtroende”, skriver de i uppsatsen.Studenterna säger att uppsatsen gett dem en bättre insikt i vad yrket innebär, men att det inte skrämt upp dem. Snarare tvärt om, de känner sig redo för verkligheten i sjukvården.

– Men det behöver finnas en medvetenhet om att det är en pressad situation, säger Sofia Johansson.

Av: Julia Paulsson

Bene diagnoscitur, bene curatur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s