Kontrollsamhället

”Vänligen vänta, kortet kontrolleras”, säger den elektroniska rösten. Vad som menas med ”kortet kontrolleras” är jag inte säker på, men känslan är att kontrollen handlar om att ta reda på om jag har tillräckligt med pengar för det köp jag just är på väg att göra.

Det är helt vansinnigt. Jag försöker ta mig in på en toalett och det kostar fem kronor. Så lågt är mitt förtroende. Fem kronor! Kortet kontrolleras! Jag har mött dessa talande toalettdörrar på mer än ett ställe i landet.

Har ni tänkt på hur kontrollsamhället breder ut sig. Inte politisk kontroll, utan företag som hittar på den ena kluriga idén efter den andra på hur man kan tjäna pengar på att kontrollera folk.

Häromdagen fick jag veta att det tagits en kreditupplysning på mig eftersom jag köpt en tågbiljett för några hundra kronor. Bokar man ett hotellrum tvingas vi lämna all information som finns på plastkortet, så att hotellet med säkerhet kan plocka hem pengarna om jag inte dyker upp.

Själva grundinställningen verkar vara att vi är ett mycket ohederligt folk som hela tiden måste hållas kort och kontrolleras. Jag bokar ju inte hotellrum för att ställa till det för någon, och jag tar inte första bästa chans att smita undan betalning om jag kan. För min del har jag inte mött de ohederliga människor som kontrollföretagen tydligen anar i varje buske. Mitt intryck är att människor vill göra rätt för sig, och gör det.

Jag tror att alla dessa ”kommersiella” kontroller skapar onödig misstänksamhet och oro i samhället.

Av Sverker Olofsson

En kommentar på “Kontrollsamhället

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s